![© Fir0002licencja: GNU FDL](/media/lib/15/1190368858_489311-cdaa9ade155302a02ff4069492823bd6.jpeg)
Cebula poprawia pamięć
21 września 2007, 09:59Cebula jest tak pospolitym składnikiem wielu dań, że przestaliśmy zwracać na nią uwagę. Tymczasem naukowcy z Hokkaido Tokai University w Japonii odkryli, że u osób, które cierpią na związaną najczęściej z wiekiem utratę pamięci, jedzenie lekko podgotowanej cebuli poprawia zdolność przypominania sobie różnych faktów.
![Kolizja w Tokio© Shuets Udono; Creative Commons](/media/lib/14/1189239099_942214-c7acfb6859726609d630f9f1839ee67c.jpeg)
Sygnalizacja świetlna przyszłości
8 września 2007, 07:55Grupa uczonych z Technion-Israel Institute of Technology wpadła na interesujący sposób zabezpieczenia kierowców przed wypadkami na skrzyżowaniach. Ich system nie tylko ma zmniejszyć liczbę wypadków, ale i zwiększyć płynność ruchu w miastach.
![Morze Martwe](/media/lib/14/1189153012_570660-717b54908e64e7ee09486f490998859f.jpeg)
Na ratunek Morzu Martwemu
7 września 2007, 08:12Izrael i Jordania zaczynają na nowo snuć plany dotyczące budowy kanału łączącego Morze Czerwone z Martwym. Naukowcy twierdzą, że jeśli nie zrobimy nic, by zapobiec wysychaniu tego ostatniego, pewnego dnia zostanie po nim tylko kałuża.
![Piasek na plaży© Bobanny](/media/lib/12/1184922770_476686-d46a8e2326655cc7fbe978bf4bade18f.jpeg)
Piasek jak Morze Czerwone
20 lipca 2007, 09:08Naukowcy z Rutgers University przeprowadzili doświadczenie, które może pomóc wyjaśnić, jak doszło do rozstąpienia się wód Morza Czerwonego przed grupą ludzi prowadzonych przez Mojżesza. Okazuje się, że interwencja z zewnątrz wcale nie była konieczna...
![Skarpetki dziecięce© Ranveiglicencja: Creative Commons](/media/lib/12/1184838070_432388-728e503ea40c9acbff90bacf76d6bf2d.jpeg)
Skarpetki w kwiatki, gdzie się schowałyście?
19 lipca 2007, 09:35Kiedy wśród półek i skrzynek z różnymi produktami szukamy czereśni, łatwiej dostrzeżemy inne czerwone owoce i warzywa, np. pomidory, truskawki czy dojrzałe jabłka. Okazuje się także, że w poszukiwaniach tych bierze udział więcej neuronów niż do tej pory sądzono.
![Słoik masła orzechowego](/media/lib/11/1183367887_264739-ecd8ca4b0ecdac8f0d2de7829227ed72.jpeg)
Diamenty z masła orzechowego
2 lipca 2007, 09:15Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli nowy sposób uzyskiwania sztucznych diamentów z... masła orzechowego. Smarowidło to zawiera dużo węgla i poddane działaniu bardzo wysokiego ciśnienia, zamienia się w kamienie szlachetne.
![Kieliszek białego wina](/media/lib/10/1182852261_935534-53855c1cbb4356a4a3c1311ebd3bdf82.jpeg)
Wino chroni przed próchnicą i bólem gardła
26 czerwca 2007, 10:00Wino chroni przed skutkami przebytego udaru, zapobiega chorobom serca i nowotworom. Oczywiście, pite w umiarkowanych ilościach. Gabriella Gazzani i jej zespół zajęli się jednak nieco inną właściwością tego smacznego alkoholu: jego właściwościami antybakteryjnymi.
![](/media/lib/10/1182764012_454024-997cc41afca0228237a2e47707f839c5.jpeg)
Pomidor i bazylia w jednym
25 czerwca 2007, 09:27Zespół naukowców z izraelskiego Centrum Badawczego Newe Yaar wyhodował transgeniczne pomidory, wzbogacone aromatami cytrynowo-różanymi. Woń cytrusów uzyskano, wprowadzając gen bazylii cytrynowej Ocimum basilicum.
![Zbiory pomarańczy© Vision Robotics](/media/lib/10/1182601229_889624-6c2b3067e3e7b9fcd39404d72b722c1f.jpeg)
Automatyczny farmer
23 czerwca 2007, 10:33Firma Vision Robotics pracuje nad maszynami, które zbierałyby pomarańcze, jabłka czy inne owoce z drzew. Badania finansują producenci owoców, którzy obawiają się ograniczeń związanych z emigracją i spowodowanego nimi wzrostu kosztów siły roboczej.
![](/media/lib/8/1179746774_558339-0fa8ac70486b2e16eeba8e59a39f2252.jpeg)
Jabłka zabezpieczają przed astmą
21 maja 2007, 11:22Dzieci matek, które w czasie ciąży jedzą dużo jabłek, rzadziej chorują na astmę.